Tränar Ni tillräckligt – på jobbet  

Vill du bli bra på något så är det en bra idé att träna på det du vill bli bra på. Det vet alla. En vedertagen sanning inom t.ex. idrotten, skådespeleri och bland musiker. Ju mer man tränar desto bättre förutsättningar skapar man för att bli framgångsrik.

Gissa vad Charlotte Kalla gjorde 2013 när hon fick höra att Norskorna tränade över 900 timmar per år och hon ”bara” låg på 830. Hon ökade förstås träningsdosen och vi minns alla vad som hände på stafettens sista sträcka på OS i Sotji 2014. Hade det hänt om hon legat kvar på sin tidigare träningsnivå?

Kanske, men troligtvis inte. Vill man åstadkomma något speciellt så bör man göra något speciellt. Det är svårt att utveckla något om man kör med samma metoder som man alltid har gjort.
 
Ingen artist skulle väl gå upp på scen utan ett soundcheck? Skulle någon skådespelare agera på scen eller framför kameran utan att repa?
Naturligtvis inte.
 
Men är det inte lite underligt att i näringslivet så är det inte alls lika självklart att träna. Det förutsätts att medarbetarna kommer ”väl förberedda” till möten och viktiga förhandlingar. Men vad det innebär är tolkas väldigt olika. Ofta litar man enbart på tidigare erfarenheter, trots att det kan medföra onödiga risker.
Hur gör Era konkurrenter?

Att bolla förutsättningar, frågeställningar och utmaningar med en kollega, mentor eller annan utomstående börjar bli allt vanligare.
Att vikta, ”provköra” eller ”trycktesta” olika angreppssätt känns bra.
 
Företagsspel och scenarioplanering för att skapa taktisk samsyn, engagemang eller riskminimering har ju funnits länge. Att kunna träna på olika moraliska dilemman och testa företagets värderingar i olika situationer känns ju rätt viktigt.

Vissa har säker provat dessa verktyg på konferenser eller på någon kurs för länge sedan. De flesta tycker det är både nyttigt och kul. Men i många fall stoppar det med det. Konstigt, eller hur?

Man kan ju tycka att det finns ett extra stort värde nu med tanke på lågkonjunktur, distansarbete och allmän oro m.m.
Vikten av att vara förberedda, väloljade och laddade inför snabba förändringar och nya förutsättningar bara ökar.

Tycker Du att det känns konstigt att träna dig på dina arbetsuppgifter? Jämför då med musiken eller idrotten så framstår det helt naturlig. Se det som ett uttryck för professionalism.
Det är nya matcher och konserter varje vecka och Du vill väl inte komma dit otränad?

Det är dags att ta nästa steg, till en ny nivå.
 
Anders Hallquist
Affärs-PT hos AffärsAkademien

Du hittar oss på www.affarspt.se 
 
Du hittar mig på:
anders@hallquist.se
0703-900 339

Du är alltid lika välkommen.

Similar Posts