Du förhandlar mycket mer än du tror.


Du förhandlar mycket mer än du tror.

Som Affärs-PT pratar jag med människor varje dag och påfallande ofta hör och ser jag att mina klienter behöver hjälp i tydliga förhandlingssituationer. Det kan vara småsaker, riktigt stora utmaningar och allt där emellan. Ni jag ställer frågan om hur de vill ha det?, får jag många skiftande svar. Ibland är det klart och tydligt, ibland vet min klient inte alls och många gånger blir svaret; Det beror på. 

När det beror på är befinner du dig i den bästa förhandlingssituationen som finns. Du har inlett en dialog som utgår från båda parters situation, önskemål och ståndpunkter. 

Så länge dialogen pågår, pågår också förhandlingen. 

En orolig klient hörde av sig om hjälp med att lösa en prisdiskussion med en kund. Vi träffades alla tre och tittade på situationen. Kunden ville fortsätta handla, men såg att priset hade blivit för högt. Min klient, leverantören såg att affärens inte längre var lönsam om kunden fick igenom sin önskade prissänkning. Tillsammans gick vi igenom vad som drev kostnaden i affären och landade ganska snart in i är frakten stod för en relativ stor del. När detta stod klar kunde också parterna se att båda parter hade avtal med fraktföretaget. Med en djupdykning in i avtalet visade det sig snart att kundens avtal var betydligt mer gynnsamt än leverantörens. Förhandlingen landade i att kunden själv tog hand om kostnaden för frakten och affären blev plötsligt lönsam för båda parter. 

I stor och smått förhandlar vi varje dag och om vi bara håller dialogen vid liv kommer vi allt som oftast fram till en lösning som båda parter kan leva med. Några tips:

  1. Se förhandlingen när den dyker upp
  2. Ta hand om och vårda dialogen
  3. Se till att ni kommer överens
  4. Följ upp och håll dialogen levande

Behöver du hjälp med dina förhandlingar?

Hör av dig

Farbror Joakim

Du når mig på 070-582 44 63

Oss andra hittar du på www.affarspt.se

Similar Posts